Vesivek och Solarstone går ihop i 600 kvadratmeter pilotprojekt

I slutet av juni 2024 påbörjade vi ett banbrytande pilotprojekt i Bålsta tillsammans med Elteknikgruppen och Solarstone. Projektet innebär att vi installerar ett integrerat solcellstak på Elteknikgruppens kontorsbyggnad som har en takyta på 600 kvadratmeter. Vilket numer täcks av ett avancerat solcellssystem från Solarstone som hjälper Elteknikgruppen att ta ett jättekliv mot en framtid som klimatneutrala.

 

Ny pilotetablering av integrerat solcellstak i Bålsta. Från vänster: Johan Björk, kundansvarig Elteknikgruppen, Dan Hallman, vd Elteknikgruppen och Jonas Syrén, administrativ chef Vesivek.
Pilotprojekt av integrerat solcellstak. Från v: Johan Björk, kundansvarig Elteknikgruppen, Dan Hallman, vd Elteknikgruppen och Jonas Syrén, administrativ chef Vesivek.

 

– “Vi fick erbjudandet av vår affärspartner Vesivek att göra detta pilotprojekt och vi nappade direkt! Taket på vår byggnad behövde bytas ut inom tio år men i och med det integrerade soltaket hanterar vi nu allt i ett steg och maximerar solcellsytan i jämförelse med om vi hade lagt ”vanliga solceller”, säger Dan Hallman, vd på Elteknikgruppen.

 

Solcellstak från Solarstone maximerar Elteknikgruppens energiproduktion

Elteknikgruppens kontor, som ligger på Sjövägen i Bålsta, är en stor byggnad med ett tak på nästan 600 kvadratmeter.

– “När vi hörde om Elteknikgruppens kontorshus insåg vi att det var perfekt för vårt pilotprojekt,” säger Johan Syrén, administrativ chef på Vesivek.

 

med solarstone täck hela taket av solceller, ingen yta lämnas utan och därmed maximeras produktionen av grön el.

Solarstones innovativa taksystem maximerar solcellernas yta, vilket skiljer sig markant från traditionella solcellspaneler som endast täcker delar av taket. Fördelen med Solarstones avancerade teknik möjliggör för Elteknikgruppen att lagra solenergi från ett soltak på 600 kvadratmeter.

 

med solarstone täck hela taket av solceller, ingen yta lämnas utan och därmed maximeras produktionen av grön el.

Smidigt och effektivt installationsarbete

– “Vi har sedan tidigare lagt nytt tak för att därefter installera solceller. Nu har vi tillsammans med Solarstone utvecklat en helhetslösning som eliminerar flera moment, minskar materialanvändningen och maximerar ytan på taket. I tidigare version med vanliga solcellspaneler kunde vi inte sätta paneler på hela taket,” säger Jonas Syrén.

 

med solarstones avancerade solcellslösning täcks hela taket av solceller, ingen yta lämnas utan och därmed maximeras produktionen av grön el.

Elteknikgruppens banbrytande solcellstak har en effekt på 110 kW

Projektet började med att vi rev Elteknikgruppens gamla tak och förberedde det för installation av det nya solcellstaket. Vi på Vesivek ansvarar för takarbetet medan Elteknikgruppen hanterar elinstallationerna. Taket har en installerad effekt på 110 kW och var efter två veckors arbete i drift.

 

Vesivek och Solarstone går ihop i 600 kvadratmeter pilotprojekt på eltekninkgruppens tak

Projektet krävde ett stort arbetslag från oss på Vesivek, inklusive lokala montörer från Bålsta och Flen, som vi utbildade i denna nya, avancerade teknik. På plats fanns även personal från Solarstone, som tillverkar solcellstaket.

 

 

Sveriges första storskaliga integrerade solcellstak

Vår pilotinstallation är unik och den första av sitt slag i Sverige på så stor yta. Under installationen bjöd vi in allmänheten att följa arbetet på plats.  “Det är en unik möjlighet att se hur ett solcellsintegrerat tak installeras,” säger Johan Syrén från Vesivek.

 

 

Ett stort steg mot klimatneutralitet och självförsörjning för Elteknikgruppen

Dan Hallman avslutar: “Det känns lite unikt och spännande att bli Sveriges första stora byggnad med ett sådant här tak. Vi kommer till stor del att bli självförsörjande och tar oss ett jättekliv mot att bli klimatneutrala.”

med solarstone täck hela taket av solceller, ingen yta lämnas utan och därmed maximeras produktionen av grön el.

Nyfiken på framtidens solcellstak från Solarstone?

 Vill du veta mer om den avancerade tekniken och de fördelar som solpaneler från Solarstone erbjuder? Läs mer på vår tjänstesida om Solarstone.