Spara pengar på ditt takprojekt: Allt om rotavdrag 2024

Allt du behöver veta om rotavdrag inför ditt takprojekt

Att ha full kännedom om rot-och rutavdrag kan spara dig mycket pengar när det är dags att ta tag i den där takrenoveringen/takbytet du funderat på. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om framför allt rotavdraget. Vi går igenom bl.a. de nya villkoren som gäller från och med 1 juli 2024 samt vad som krävs för att du ska ha rätt till rotavdrag för ditt takprojekt

Rotavdrag är en skattereduktion du kan nyttja för t.ex din takrenovering

När du anlitar ett företag som utför olika typer av arbeten i hemmet kan du ha rätt till rot- och rutavdrag. Det betyder att företaget kan dra av 30% eller 50% på kostnaden för arbetet de utfört. Hur mycket avdraget landar på beror på vilket arbete företaget har utfört och således om de är rot- eller rutavdrag du har rätt till. Rot- och rutavdraget skiljer sig åt enligt följande:

ROT – innebär att du har rätt till avdrag på arbetskostnaden för arbeten så som reparation eller byte av tak, om- och tillbyggnad på huset eller målning och tapetsering av hemmet.

RUT – står för rengöring, underhåll och tvätt. Rutavdraget täcker hushållsnära tjänster vilket kan innebära städning och fönsterputs, flytt, reparation av vitvaror och trädgårdsarbete osv.

Takbyte genomfört av Vesivek. Svart tegeltak på villa med blomstrande gul äng i bakgrunden

Välj mellan ROT-avdrag och grönt avdrag för din solcellsinstallation

Vid en solcellsinstallation kan du välja mellan att nyttja ROT-avdraget eller avdraget för grön teknik. Som vi nämnt tidigare i artikeln ger ROT-avdraget dig en 30%ig skattereduktion på arbetskostnaden upp till 75 000kr per år och person. Detta är som mest fördelaktigt om arbetskostnaden är hög. Grön teknik-avdraget ger dig istället 19,4% för både arbete- och materialkostnader.

I de allra flesta fall är därför avdraget för grön teknik (också kallad grönt rot-avdrag) mer gynnsamt just vid solcellsinstallationer. Men tveka inte att rådgöra med din installatör så kan de guida dig i ditt val utifrån din specifika taksituation.

I vår artikel om grönt avdrag berättar vi mer om det gröna rot-avdraget.

Svarta solceller som producerar grön el på gul villas tak, blå himmel med slöjmoln i bakgrunden och äppelträd och lillstuga i förgrunden.

Högre tak och separata avdrag från 1 juli 2024

Skatteverket höjer tillfälligt taket för rotavdraget till 75 000 kr per år och person jämfört med det tidigare taket på 50 000 kr per år och person. Höjningen gäller i första hand fram till årsskiftet 2024/2025. Men en förlängning av det nya villkoret är möjlig.

Utöver det separerar man även taken. Detta innebär att du sammanlagt kan ansöka om rot- och rutavdrag för upp till 150 000 kr per person och år. Alltså 75 000 kr för rot och 75 000 kr för rut.

Har du rätt till rotavdrag för ditt takbyte?

För att ha rätt till rotavdrag vid ett takbyte finns det några villkor du behöver uppfylla:

  • Du måste äga och bo i bostaden där takbytet/takrenoveringen utförs

Ett undantag till ovanstående är om du äger dina föräldrars bostad, då behöver du inte bo i den för att ha rätt till rotavdrag. Men du måste stå för kostnaderna.

  • Ha koll på hur mycket avdrag du gjort tidigare under året och hur mycket du har kvar innan du når taket.

Det är inte bara du som köpare som behöver uppfylla vissa villkor för att nyttja avdraget. Det samma gäller för företaget du anlitar, så var noga vid valet av takleverantör.

Vitt hus med svarta tegelpannor

Gå inte miste om rot-avdraget, se till så att företaget du anställer har rätt att ge dig avdrag på arbetet

När du tar in offerter från olika takleverantörer eller byggföretag, är det oerhört viktigt att du redan i första skedet kontrollerar att företaget har F-skattsedel. Det är avgörande för att företaget ska kunna ansöka hos Skatteverket, om avdraget åt dig. Om företaget du funderar på att anlita inte uppfyller det kravet, kommer de inte kunna ge dig rotavdrag på arbetet.

Tips! Se till att du får en skriftlig överenskommelse för avdraget av företaget innan man påbörjar arbetet.

Så mycket pengar kan du spara på ditt takprojekt genom att nyttja rotavdraget

Rotavdraget ger dig rätt till 30% på arbetskostnaden. Så för att du ska nyttja hela rotavdraget på 75 000kr krävs det att arbetskostnaden landar på minst 250 000 kr. Är ni fler ägare är det möjligt att dela rotavdraget, men det procentuella avdraget för arbetskostnaden förblir 30%.

Svarta solceller på panntak, stor ljusgrå verande med utemöbler och parasoll

Det är enkelt att nyttja rotavdraget, få det direkt på din faktura

Företaget som du anlitar är de som ansöker om avdraget för projektet, åt dig. Detta innebär att fakturan du mottar inkluderar rotavdraget.

Tips på vägen till nytt tak

Att använda rotavdrag för ditt takprojekt kan innebära betydande besparingar och en mer överkomlig renoveringsprocess. Säkerställ att du väljer en kvalificerad takleverantör med F-skattsedel om du vill nyttja rotavdraget.

Solpaneler Takbyte