Byta tak: Vad påverkar priset och hur mycket kostar det?

Att byta tak är en betydande investering och kostnaden för ett takbyte beror på flera faktorer. För att få en uppfattning om kostnaderna och förbereda sig på bästa sätt är det viktigt att förstå vilka dessa faktorer är och i vilken omfattning de påverkar det slutgiltiga priset.

Takets skick avgör om ni är i behov av att byta tak

Priset för ett takbyte beror i allra högsta grad på takets storlek och befintliga skick. Vi utför en VårtTak™ Kontroll för att bedöma omfattningen av det kommande arbetet. Därför rekommenderar vi alltid att man som husägare kontaktar oss så fort man misstänker att något är fel på ens tak.  Att skjuta upp arbetet med att åtgärda en liten skada kan resultera i att skadan snabbt resulterar i följdskador och därför bör du löpande undersöka takets skicka och utföra årligt underhåll. Utöver skicket så påverkar takytans storlek naturligtvis åtgången av material och arbete och därmed slutsumman för arbetet.

Vesiveks takmontörer installerar enligt leverantörens anvisningar. Därför kan vi erbjuda några va marknadens mest generösa garantier.

Takets konstruktion påverkar omfattningen av arbetet

Takets utformning spelar en stor roll när det kommer till totalkostnaden av ditt takprojekt. Om taket har vinklar, lutningar eller om det finns utbyggnader som till exempel takkupor, kan detta påverka arbetsmängd och även hela projektets genomförandetid.

Olika takmaterial har olika priser

Vi hjälper dig gärna att avgöra vilket typ av takmaterial som passar sig bäst för just ditt tak. Dessutom kan vissa material vara mer krävande att montera än andra.

Betydelsen av takläggarens erfarenhet för kostnaden

En mer erfaren takläggare kan påverka både kvalitet på arbetet och val av teknik för ditt nya tak. Det är viktigt att anlita en kvalificerad takläggare med erfarenhet för att säkerställa ett väl utfört arbete. Det kan i vissa fall innebär en lite högre kostnad vid utförandet av arbetet men som blir obetydlig i det långa loppet när du har ett tryggt och hållbart tak utan strul och skador, många år framöver.

Väljer du totalentreprenad eller delad entreprenad?

Valet mellan totalentreprenad eller delad entreprenad kan påverka priset och det övergripande ansvaret för projektet. Vid totalentreprenad ansvarar takentreprenören för arbetsmiljön och efterlevnad av lagar och regler. På Vesivek erbjuder vi endast helentreprenad, så vi sköter allt helt enkelt.

Självklart kan du som konsument välja att anlita flera olika företag för ditt takprojekt men viktigt att komma ihåg då är att i dessa fall räknas du som byggherre. Därmed landar arbetsmiljö- och samordningsansvar på dig.  Du har även att hantera eventuella brister med flera olika aktörer istället för endast en.

Vilka garantier erbjuder din takleverantör?

Har takleverantören trygga och pålitliga garantier och garantipolicys? Garantier tenderar till att påverka priset beroende på innehåll. Läs mer om våra garantier här.

Se till helheten och de avgörande detaljerna när du jämför offerter

För att få en tydlig uppfattning om kostnaden är det viktigt att jämföra offerter och se till att alla aspekter ingår. Fråga din tilltänkta takleverantör om garantier på både arbete och material och var noga med att förstå eventuella rörliga delar i priset. Planera också för eventuella oförutsedda utgifter och se till att ha en budget för andra åtgärder som kan behövas runt omkring takbytet.

Vinn ett tak

Vi på Vesivek erbjuder alltid fast pris på takbyte för att du som kund skall vara trygg med att inte behöva betala för eventuella tillkommande arbeten.

Rot-avdraget påverkar priset på ditt nya tak

Något som också påverkar kostnaden för en takrenovering eller ett takbyte är ROT-avdraget. Med ROT-avdraget* kan du få du upp till 30% avdrag på arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000kr per/år (*nivåer och upplägg som gäller vid artikelns publicering)

Tips och råd för kostnadsberäkning vid takbyte

När du tar in offerter på ditt takbyte är det viktigt att jämföra både helheten och detaljerna.

  • Finns det några rörliga och/eller tillkommande delar i priset?
  • Är det ett fast pris eller kan vissa delar förändras?
  • Är innehållet i offerterna desamma?

Sådana aspekter kan påverka kostnaden betydligt och är väldigt viktiga att beakta. Det är vanligt att företag undantar vissa delar i sina offerter som de inte kan förutse i förväg. Det kan handla om oväntade händelser i projektet som kräver åtgärder för att säkerställa takets funktion och hållbarhet.

Se till att förstå vad som ingår och vad som eventuellt kan tillkomma i kostnaden om takföretaget du anlitar inte har fast pris.

Trygga finansieringslösningar för din takinvestering

Vi på VesIvek erbjuder smidig och säker finansiering tillsammans med våra samarbetspartners Wasa Kredit – betala i din egen takt och välj den månadskostnad som passar dig bäst.

Här kan du läsa mer om våra finansieringslösningar.

Kontakta oss för en kostnadsfri takkontroll. Vår takexpert ger dig en konditionsrapport och om så önskas även en offert. Alltid med fast pris, inga överraskningar!

Takbyte