- "Tummen upp från försäkringsbolaget för grön el på Vesivektak"

Svarta solceller på villa tak som producerar grön el

För sin villa i Huddinge har Anders perfekta förutsättningar för en investering i solceller. Med ett nyare Vesivek-tak i sydvästläge tajmat med ett ännu mer förmånligt ”rot-avdrag” för grön el var det helt enkelt dags. Valet av solcellsleverantör föll på Vesivek.

 

 Utöver detaljkunskap om taket och billigast offert, levererade Vesivek insiktsfulla råd. Såväl inför installation samt för fortsatt skötsel under pågående drift.

/ Anders

Svarta solceller som producerar grön el på gul villas tak, blå himmel med slöjmoln i bakgrunden och äppelträd i förgrunden.

Anders fick sitt nya plåttak installerat 2018 av Vesivek, givetvis med fackmannamässiga garantier. I takt med att elen började bli dyrare väcktes hans funderingar kring att ta nästa steg och skaffa solcellspaneler.

Jag var mycket nöjd med takläggningen som håller mitt hus torrt. Vesivek gjorde ett mycket bra jobb. Ett bra tak är också en förutsättning för installation av solceller, där effektgarantin är på 25 år. Du sätter helt enkelt inte solceller på ett åldrat tak.

/ Anders

Tummen upp från stat och kommun för grön el

Energieffektivisering var heller inget nytt för Anders, som under åren kontinuerligt gjort kompletterande insatser för sin villa. Exempelvis genom att gradvis ersätta husets direktverkande el med frånluftsvärmepump och luft/luftvärmepump. När tankar kring att addera solenergi kom stämde han först av med Huddinge kommun, men något bygglov krävdes inte för solceller på hans tak.

Positiva besked från försäkringsbolaget och höjt värde på huset

–Inte heller hemförsäkringens premier skulle påverkas, utan mitt försäkringsbolag snarare välkomnade mina planer då solceller även höjer värdet på huset. Detta, samt höjningen av grönt rotavdrag från 15 till 20 % i januari 2023, avgjorde för mig att det var dags att agera. Jag började helt enkelt ta in offerter från intressanta leverantörer.

Svarta solceller som producerar grön el på gul villas tak, blå himmel med slöjmoln i bakgrunden och äppelträd och lillstuga i förgrunden.

Vesivek med trygg solcellsbehörighet

Parallellt kontaktade Anders Vesivek för att stämma av hur garantin de lämnat på hans nylagda tak skulle påverkas vid en eventuell solcellsinstallation. Han fick då veta att Vesivek nu hade solcellsbehörighet –och bad om en offert för en helhetslösning.

Opåverkad garanti och billigast offert

–Inte nog med att Vesivek var billigast men tryggheten i att garantin på mitt tak gäller när Vesivek ansvarar för solcellsinstallationen var självklart viktig. Det vore ju en mardröm att få sitt tak från 2018 förstört av någon som klantar till det.

Det kändes logiskt att Vesiveks team varsamt fick sätta skruvarna i taket de själva lagt!

/ Anders

Vesivek är snabba på bollen

Anders började ta in offerter på senhösten 2022 med en vision om att ha solceller i drift till sommarsäsongen. Vesivek var därmed snabba på bollen. De mätte upp taket för att ge sina rekommendationer för antal paneler samt estimering för årlig elproduktion för anläggningen.

–Mitt tak visade sig rymma 30 solcellspaneler och Vesivek estimerade min elproduktion till 9 989 kWh/år. Den 1 mars 2023 satte gänget igång med installationen, efter att ha väntat in elektrikern som säkrade att elledningarna i marken kunde ta emot strömmen och Vattenfall som bytte elmätare, berättar Anders.

Brandsäker installation av solceller skapar grön el långsiktigt

Eftersom det gällde installation på ett plåttak så fästes skenor på taket och längs taksidorna där solcellerna förankrades. Därefter drogs kablar från varje solcell ner till strömbrytare och sen samlat iväg till växelriktare, där strömmen kan slås av och på. Denna monterades på husets norrsida där det inte är så varmt.

–Vesiveks arbete gick fort och var faktiskt klart på ett par dagar. Installationen är fackmannamässigt utförd och inte minst säkrades alla bestämmelser jag fått från Räddningstjänsten gällande brandsäkerhet. Åtgärder som förbättrar säkerheten för räddningspersonalen och som minimerar riskerna för och vid brand.

Svarta solceller

Miljövänlig, grön el av extremt lokalt snitt

Innan solcellsanläggningen kunde tas i drift fick Anders vänta in uppkoppling och klartecken från Vattenkraft, vilket tog ett par veckor. Den 27 mars 2023 fick han grönt ljus från Vattenfall, och sedan dess har takets solceller producerat miljövänlig el av extremt lokalt snitt. Det är tack vare ett effektivt samarbete mellan Vesivek och övriga inblandade som han redan i år kunnat dra nytta av solenergin för våren som sommaren, konstaterar Anders.

För mig är det en otrolig lättnad att kunna överlåta installationen till samma leverantör som gjorde taket. Slippa oroa mig för hål i mitt nya plåttak på grund av misstag vid placering av fästen. Istället har jag all dokumentation samt garantier för taket tydligt samlat.

Har jag frågor kring tak och solceller så behöver bara en kontakt tas. Exempelvis kring frömjöl som i våras landade i stor mängd på solcellerna. I detta fall var instruktionerna från Vesivek att inte spola av dem utan låta regnet skölja av det.

/ Anders

Nytt tak och solceller – alltid i rätt ordning med Vesivek

Efter ett halvårs drift är resultatet av solcellsinstallationen över förväntan.Via Vattenfalls app kan Anders dagligen följa sin elproduktion. Det är en intressant och lärorik resa han gett sig in, menar han.

–Jag känner mig just nu väldigt nöjd. Har jag tur producerar mina solceller lika mycket el som jag använder under ett år. Jag kommer också att kunna sälja överskottsel med skattereduktion, vilket efter årets slut kan ge en skatteåterbäring som en glad överraskning. Det känns positivt att egna solceller uppmuntras. Mitt elbolag har exempelvis bara förnybar energi och betalar bra. Omgivningen har intresserat följt Anders solcellsprojekt. Alla har inte tak mot söder, men för många finns det goda möjligheter, menar han.

Svarta solceller på villa tak som producerar grön el

Allt fler väljer grön el via solceller från Vesivek

–Min granne som funderar på att montera solceller på sitt garagetak inspireras av Vesivek. Placering av panelerna på min vägg, där det är regn-och snöfritt. Vissa har tak som är för gamla för solcellspaneler men då finns ju Vesivek, som effektivt löser båda delar. Jag ger dem mina varmaste rekommendationer!

 

Här berättar vi mer om vårt solcellsarbete