Vi gör fossilfritt stål tillgängligt för våra kunder

svartpanntak med fästen monterade gjorda i fossilfritt stål. Blå himmel och grön skog i bakgrunden

Fossilfritt stål i samarbete med SSAB 

Vi är glada att kunna berätta att vi på Vesivek har ingått i ett samarbete med SSAB. Det nordisk/amerikanska stålföretaget utvecklar värdefulla produkter tillsammans med sina kunder med målet att skapa en mer hållbar värld.

Från och med 2026 kommer vi därmed använda oss av fossilfritt, målat stål till våra takprodukter så som tex. hängrännor, fästen, skenor och ställningar.

Fossilfritt stål i samarbete med SSAB

Det fossilfria stålet – ett tåligt takmaterial

Det fossilfria stålet har egenskaper som är ovärderliga inom takbranschen. Utöver att det är tåligt och har en lång livslängd så går det också att återvinna. I framtiden kommer vi därmed kunna göra det ännu lättare för dig som konsument att göra hållbara och miljövänliga val även när det kommer till takrenovering. Tack vare SSABs Fossil-freeTM-stål!

Fossilfritt stål innebär minskade koldioxidutsläpp inom byggindustrin

Lotta Ruottinen är försäljningschef på SSAB Europe och ser mycket fram emot vårt gemensamma arbete. Som partners kommer vi tillsammans att arbeta för att minska koldioxidutsläppen inom byggindustrin.

 

Vi vill främja användningen av fossilfritt stål i Finland och Sverige på två sätt. För det första genom att använda miljövänligt, fossilfritt stål som i framtiden kommer att tillverkas av vätgasreducerad järnmalm. Dessutom vill vi tillsammans med SSAB fortsätta att förbättra användningen av återvunnet stål.

Kimmo Riihimäki, VD för Vesivek Group.

En förändring i ståltillverkningen har stor påverkan på det generella koldioxidutsläppet

I dagsläget återvinner vi på Veisvek dryga 95% av allt byggavfall och hela 100% av stålet. Vi hoppas att partnerskapet med SSAB ska leda till ökad användning av återvinningsbart stål i vår bransch.

SSABs mål är att från och med år 2026 leverera fossilfritt stål storskaligt. Det skulle innebära en förändring av hela ståltillverkningsprocessen och en reducering av det generella koldioxidutsläppet.

 

Tex hängrännor, fästen och skenor görs i stål

Fossilfritt stål eliminerar koldioxidutsläppen från stålproduktionen

Traditionellt använder man järnmalmsbaserad ståltillverkning när man tar fram bygg- och takmaterial. Men tack vare SSABs samarbete med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall kan man byta ut den processen mot en som är baserad på fossilfri el och vätgas. Vilket näst intill totalt eliminerar stålproduktionens koldioxidutsläpp.

Tillsammans med SSAB gör vi det fossilfria stålet tillgängligt för våra kunder

Att ta sitt ansvar och arbeta hållbart är viktigt både för oss och SSAB, därför vill vi båda kunna hjälpa våra kunder att göra långsiktiga och hållbara val genom att göra fossilfritt stål tillgängligt för dig som konsument.

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor om ditt tak!