Goda ekonomiska nyheter för villaägare med solceller

Goda ekonomiska nyheter för villaägare. Solceller höjer värdet vid husförsäljning

2022 var året då solcellsmarknaden på riktigt tog fart. Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade kraftigt med 50% jämfört med föregående år. Ökningen innebar att hela 55 000 installationer genomfördes!

Motiveringen för att skaffa solceller hos villaägare har länge legat i de uppenbara fördelarna:

  • Producera egen el
  • Lägre driftkostnader
  • Möjlighet till att tjäna och spara pengar
  • Använda sig av grön el för hållbar elförsörjning

Men nu kan man även se att solceller har en stor påverkan på försäljningspriset när det är dags för flytt.

Solceller gör ditt hus attraktivt på bostadsmarknaden

Booli genomförde en mycket intressant analys i slutet av 2023. Man har under flera år undersökt hur solceller påverkar bostadsvärdet och resultatet var överraskande!

Man baserade undersökningen på data från Energimyndigheten och genomförde den på 630 hus i Sverige. Mellan 1 juni 2018 till 8 juni 2023 har man sett över försäljningar med statistiska värderingar för att ta reda på hur marknadsvärdet påverkas av energiinvesteringar, så som en solcellsinstallation.

Ekonomiskt läge kombinerat med mer kunskap skapar nya behov

I och med de senaste årens oroligheter med en svajig elmarknad där vi stundtals sett skyhöga elpriser, i kombination med konsumenternas ökade kunskap och intresse för hållbarhet och klimat har resulterat i en oerhörd efterfrågan på solceller. Inte bara när det kommer till att installera på det egna, nuvarande taket. Utan även när du är på jakt efter nytt boende!

Husköparens nya beteende genererar ekonomisk vinning för dig som säljare

Detta är ett nytt beteende hos konsumenterna och skillnaden är mycket påtaglig i jämförelse med bara några år sedan. Därför finns det numer en ännu större ekonomisk vinning i solceller – värdet på ditt hus höjs avsevärt!

Svarta solceller på panntak, stor ljusgrå verande med utemöbler och parasoll

Solceller höjer i snitt försäljningspriset med 250 000 kronor.

Solceller är en stor investering men siffrorna i förra årets analys talar sitt tydliga språk. För några år sedan fick säljaren av bostaden med solceller knappt tillbaka det man betalat för sina solceller. Idag är situationen en helt annan. Numer höjs försäljningsvärdet i snitt med 250 000 kronor vilket med råge täcker din solcellsinvestering som i snitt kostar dig 137 000 kronor efter grönt avdrag. Vilket betyder att man numer i snitt kan räkna med att få tillbaka det dubbla.

Idag kan solcellsägare vara trygga med att deras investering återbetalar sig vid husförsäljning

Det gör att även om man ännu inte tjänat in kostnaden för sina solceller när det är dags för försäljning så kan man luta sig tillbaka på det högre försäljningspriset som dina solceller kommer innebära.

Har du frågor om solceller? Kontakta oss och få prata med någon av våra takexperter!

Källa: Booli och Energimyndigheten. Här finns analysen i sin helhet.

 

 

Solpaneler