Checklista för att hålla taket friskt i höst

Checklista inför takbyte

Nu när hösten är på intågande är det en bra idé att kolla av hur ditt tak mår eftersom kondens, läckage och annat kan ge dig stora problem när vintern kommer. Här får du därför några goda råd för hur du kontrollerar och sköter om ditt tak på bästa sätt.

Kontrollera att taket är tätt både på höst och vår

Vi rekommenderar att du kontrollerar ditt tak på våren och på hösten. På våren kontrollerar du att vintern inte har orsakat några skador. Och på hösten kontrollerar du att taket är redo att möta vintern. Börja med att göra en enklare besiktning från marken. Du ser snabbt om några pannor har spruckit, om de hamnat snett eller om något ser allmänt fel ut. Om du inte åtgärdar dessa fel så snabbt som möjligt kommer taket snart att må mycket dåligt och börja läcka vilket i stort sett alltid slutar med att hela taket måste renoveras.

Byt ut takpannor som spruckit

Om någon takpanna eller nockpanna har hamnat snett, lägg tillbaka dem där de ska ligga.
Kom också ihåg att kontrollera också skicket på underlagsduken samtidigt som du kollar pannorna. Känn på läkten så att träet är friskt.

Granska plåtdetaljer, vattenavrinning och vindskivor

När du har kontrollerat och åtgärdat dessa saker är det dags att titta på plåtdetaljerna, vattenavrinningen och även vindskivor. Runt skorstenar och fläktar sitter det plåt som ska hålla tätt. Känn på dem, de ska inte vara lösa. Ta bort smuts, löv och annat som kan ha fastnat.

Glöm inte att granska hängrännor och stuprör

Det absolut bästa sättet att kontrollera att takavvattningen fungerar är att gå ut när det regnar ordentligt. Om de svämmar över lätt, eller om det rinner vatten på fasaden är det dags att göra en översyn. Rensa ur gamla löv, pinnar och mossa ur hängrännorna.
Kolla renssilar och skarvarna på stuprören. Inspektera de fästen som håller hängrännor och stuprör på plats.

Kom ihåg att alltid sätta säkerheten först när du arbetar på hög höjd. Och ta helst hjälp av en takexpert för besiktning.

Fördelar med att låta Vesivek utföra takbytet

  • Nytt snyggt tak till konkurrenskraftigt pris – vi är redo att renovera ditt tak omgående
  • Vi renoverar tak året runt
  • Vår prisgaranti: fast pris med skriftliga avtal
  • Flexibel finansiering på upp till 12 år – inga förskott – du betalar efter att jobbet är gjort
  • Leveransgaranti: ditt nya tak är klart på en vecka – vi har gjort över 50 000 takrenoveringar de senaste 29 åren så vi vet vad vi håller på med
  • Kvalitetsgaranti: 10 års monteringsgaranti, 20 till 50 års materialgarantier, typgodkända och CE-märkta produkter
  • Miljögaranti – 95% återvinning av byggavfall, minimal åverkan på din tomt, vi renoverar även eternit och tak med asbestunderlag
  • Vi har med allt när vi kommer och tar med allt när vi åker hem.

 

 

 

 

 

 

Artiklar Takbyte Takbyte