Takmålning - ett visuellt lyft för ditt tak, men problemen i tätskiktet kvarstår

Befinner du dig i sökandet efter en kostnadseffektiv lösning för renovering av ditt tak? Då har du säkert stött på erbjudanden om takmålning och takstädning. Ett lockande erbjudande på många sätt. Arbetet känns inte lika omfattande och taket kommer att få ett rejält lyft rent visuellt. Du undviker dessutom den större utgiften som en renovering skulle innebära. Viktigt är dock att komma ihåg. Att det gamla talesättet ”det är insidan som räknas” stämmer även när vi pratar tak. Vi berättar mer!

Takmålning kan innebära konstgjord andning för ditt tak

Och falsk trygghet för dig. Den visuella förbättringen som en takstädning eller takmålning gör för ditt tak sträcker sig oftast inte längre än just den kosmetiska försköningen. Detta för att det endast är ytan som behandlas och inte tätskiktet.

Det är inte alltid som det ser ut. Ytskikt och tätskikt på takkupa och omgivande tak

Tätskiktet är avgörande för takets livslängd

Att måla eller städa ditt tak kan som sagt höja det visuella intrycket av ditt hus. Men för att åtgärden ska ha någon positiv påverkan alls på funktion och livslängd krävs det att detta dels görs i rätt tid, samt att taket i grunden mår bra. Grunden och hjärtat i ditt tak är tätskiktet!

Tätskiktet är den del av taket som du inte kan se utifrån men som är ditt taks viktigaste skydd. Det fungerar vatten- och fuktavvisande för att minimera risken för mögel- och rötskador till följd av fuktgenomträngning. Tätskiktet skyddar dessutom mot yttre påfrestningar skapade av klimatet och årens gång. Därför är det avgörande för takets livslängd och kvalitet att tätskiktet är tätt och väl omhändertaget.

Den dolda men oerhört viktiga insidan

Är tätskiktet inte tätt kan det påverka ditt taks konstruktion. Ditt tak är uppbyggt av en mängd samverkande komponenter. Om en av komponenterna i ditt tak blir påverkade kan en kedjereaktion skapas och stora strukturella skador kan uppstå.

Isoleringen tillhör även den en del av taket man inte ser men som har en betydelsefull roll för hållbarheten. Utöver reglering av temperatur givetvis. Isoleringen hindrar genomträngning av fukt och bildning av kondens.

Takfönster där fukt har trängt igenom och skapat fuktskada på innervägg

Ett tätt och starkt tätskikt ger dig trygghet i att riskerna för överraskande och kostsamma renoveringar är minimala.

Takmålning känns lockande men den smarta investeringen är långsiktig

Snabba och enkla lösningar är sällan det mest hållbara och långsiktiga valet. Att måla ytskiktet kan för stunden vara det billigare alternativet. Men finns då underliggande problem i tätskiktet kommer de att kvarstå och med tiden förvärras. Förr eller senare kommer du att behöva anlita en takexpert för att renovera taket grundligt.

Att från början välja en renovering när behovet finns kan ta emot, när erbjudanden om takmålning finns, till ett mycket billigare pris. Men en takrenovering ger dig i stället ett långsiktigt och pålitligt tak.

Fuktskadat tätskikt visar på att det är insidan som räknas

Är takmålning eller renovering det bästa valet för dig?

Boka en kostnadsfri takkontroll för att få svaret!

För att avgöra vilket av alternativen som är optimalt för just ditt taks behov så kan man ta hjälp av en takexpert och få en omfattande genomgång av yt- och tätskikt. Tätskiktet och takets konstruktion kommer att avslöja mer om takets behov än takets yta. En professionell utvärdering gör att du kan undvika kostsamma, otrygga och kortsiktiga lösningar.

Ibland räcker en snabb åtgärd i form av städning eller målning av tak. Se bara till att få ett professionellt utlåtande innan du tar ditt beslut. Tänk långsiktigt, hållbart och ekonomiskt.

 

Vi erbjuder kostnadsfria takkontroller.

Takbyte